Pora na kawę! Ale tym razem zimną!

Pora na kawę! Ale tym razem zimną!

7 czerwca 2019

Nie ma nic przyjemniejszego niż poranna dawka kofeiny zawarta w filiżance aromatycznej kawy. Niestety, upalne dni skutecznie zniechęcają do wypicia gorącego napoju. Skutkiem tego jest rosnąca popularność kaw mrożonych. Gwarantują orzeźwienie oraz pobudzają do działania dzięki wysokiej zawartości życiodajnej kofeiny. Proponujemy Państwu 5 najlepszych w naszym subiektywnym odczuciu kaw mrożonych, które uprzyjemnią każdy letni dzień.

Frappe to najprostsza do przygotowania kawa mrożona, która po raz pierwszy pojawiła się w 1957 roku w greckich Salonikach. Wiele osób nazywa ją greckim napojem narodowym. Najważniejsze w jej przygotowaniu są proporcje. Polecamy wykorzystać przepis, w którym przedstawiają się one następująco: 50ml zimnej wody, ¾ wysokości szklanki wypełnionej lodem, a resztę dopełniamy mlekiem. Tak przygotowana kawa jest gotowa do picia – bezapelacyjnie za pomocą słomki.

Freddo Espresso polecamy szczególnie miłośnikom intensywności smaku kawy. Jest to espresso przygotowane z ilością cukru wg upodobań przygotowującego. Osłodzoną kawę wlewamy do shakera, który uprzednio wypełniamy lodem. Kilka razy potrząsamy, a następnie kawę przelewamy do szklanki, którą polecamy uprzednio wypełnić kostkami lodu.

Freddo Cappuccino jest kolejną wariacją na temat kawy mrożonej. Ojczyzną kawy Freddo Cappuccino tak jak w przypadku Frappe jest Grecja. W tym przypadku osłodzone pojedyncze lub podwójne espresso mieszamy z pożądaną ilością cukru oraz mieszamy. Oddzielnie spieniamy mleko, które mieszamy z kawą w proporcjach 1:1. Szklankę wypełnioną tak przygotowanym napojem uzupełniamy lodem.

Espresso Shake jest połączeniem dwóch wspaniałych smaków – kawy oraz lodów. Kofeinowe pobudzenie połączone z zimnym, słodkim smakiem lodów jest idealnym rozwiązaniem na letnie popołudnia. Przygotowanie Espresso Shake zaczynamy od zaparzenia espresso. W trakcie studzenia kawy wrzucamy do blendera porcję lodów waniliowych i dodajemy mleka w proporcjach 2:1. Po chwili blendowania dodajemy chłodną kawę. W ten sposób powstanie wspaniała kawa mrożona, która świetnie sprawdzi się również w roli deseru.

             Mocha w wariancie kawy mrożonej jest ulubioną kawą amatorów smaku czekolady. Jest połączeniem czekolady i aromatycznego espresso. Energetyczną mieszankę uzupełniamy według uznania pianką mleczną lub bitą śmietaną. Po przygotowaniu pojedynczego lub podwójnego espresso dodajemy do niego 4 kostki czekolady lub 1,5 łyżki kakao. Szklankę wypełniamy lodem do ¾ jej wysokości oraz wypełniamy ją mlekiem. Szczególnie polecamy wariant z bitą śmietaną na wierzchu.